საინტერესო ფაქტები შოკოლადზე ♥♥ • შავი (მწარე) შოკოლადის მოყვარულებს, კარიესი არ ემუქრებათ. კაკაოს ზეთი კბილებზე დამცავ ფენას ქმნის და კბილებს იცავს. • შოკოლადი აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას ტვინში. შესაბამისად ხელს უწყობს აზროვნებისა და მეხსიერების გაუმჯობესებას. • შოკოლადი ანტიდეპრესანტი საშუალებაა. ფსიქოლოგების აზრით, შოკოლადის მოყვარულები უფრო ნაკლებად იტანჯებიან დეპრესიით. • შოკოლადს უსამართლოდ ადანაშაულებენ წონის მომატებაში. თუ თქვენ შავ შოკოლადს მიირთმევთ, არ გასუქდებით. წონაში მომატებას შოკოლადში შემავალი რძე და გლუკოზა იწვევს. • შოკოლადი არაჩვეულებრივი საპროფილაქტიკე საშუალებაა გრიპისა და გაციების წინააღმდეგ. იგი აძლიერებს იმუნიტეტს. • შავი შოკოლადი, ეს არის შოკოლადი რძის მინარევის გარეშე. ამერიკის კანონმდებლობით, შავ შოკოლადში სუფთა კაკაოს შემადგენლობის მინიმალური ზღვარი 15 %-ია, ხოლო ევროპული კანონმდებლობით, შავ შოკოლადში სუფთა შოკოლადის წილი 35 %-ზე ნაკლები არ უნდა იყოს. • თეთრი შოკოლადი მზადდება კაკაოს ცხიმისა და კაკაოს ფხვნილისაგან. • 1 კილოგრამი შოკოლად ის დასამზადებლად 900 მდე კაკაოს მარცვალია საჭირო… • მცენარის ბოტანიკური სახელი, რომლისგანაც იწარმოება შოკოლადი Theobramba cacao რაც ლათინურად “ღმერთების საჭმელს” ნიშნავს.. • პენიეთილენს და ამადამინს, რომლებსაც შეიცავს შოკოლადი, გააჩნიათ ანტიდეპ რესანტული თვისება… • პირველი შოკოლადის ფილა დაამზადეს მექსიკაში XVIII საუკუნეში… • ყავის სამშობლოდ კაფფას პროვინცია ითვლება, რომელიც ეთიოპიის სამხრეთ-დასავლეთით მდებარეობს… • შოკოლადი გამოიყენებოდა როგორც სასმელი, მხოლოდ მამაკაცებისთვის.
• შოკოლადის ჭამა დაიწყეს 1674 წელს, როდესაც პირველი შოკოლადის ნამცხვარი გამოაცხეს.
• შოკოლადის ჭამა წარმოშობს ბედნიერების განცდას, რადგან ის შეიცავს ჰორმონ phenylephylamine-ს, რომელსაც ტვინი გამოიმუშავებს სიყვარულის დროს.
• ამერიკელები ჭამენ შოკოლადს-საშუალოდ 1 ადამიანი 5.3კგ-ს წლის განმავლობაში.
• შოკოლადის მოყვარული ამერიკელების 71%-ს მოსწონს რძის შოკოლადი.
• ყველაზე მეტ შოკოლადს მიირთმევენ დანიაში-13.61კგ/ადამიანი წლის განმავლობაში. • ქალების უმეტესობას, ვალენტინობის დღეს, მოსწონს ყვავილების ნაცვლად შოკოლადის მიღება საჩუქრად, განსაკუთრებით 50წელს გადაცილებულ მადნილოსნებს.
• კაკაოს კარაქის დნობის ტემპტერატურა დაბალია ადამიანის სხეულის ტემპერატურაზე, სწორედ ამიტომ დნება ის ჩვენს პირში.
• უკანასკნელი მონაცემებით ცნობილია, რომ შოკოლადს შეუძლია ქოლესტერინის დონისა და გულის დაავადებების რისკის შემცირება.
• რძიანი შოკოლადის ერთი წვეთი შეიცავს კოფეინის იმავე რაოდენობას, რასაც ერთი ჭიქა უკოფეინო ყავა.
|